sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Elämä kuin elokuvaa ADHD:n kanssa


 Västäräkki, joksi minut aikanaan yksi armeijan kapteeni nimitti, kun keskisessä Suomessa oli viikon kestävä väestönsuojeluharjoitus. 

Hänen mielestään minä liikuin kuin västäräkki: pyrähtelen, pysähtelin ja keikuttelin. 

Nyt ajan myötä, västäräkiltä on pyrstö katkaistu, on tapahtunut niin paljon. 

En voinut tuolloin tietää, että ihmiselle tuodaan elämään asioita, joita tapahtuu vain elokuvissa. Monesti ajattelen, ettei tämä voi olla totta. 

Poikani, jolla on aikuisena todettu ADHD, kanssa olemme asiaa useaan otteeseen miettinyt ja ajatellut, että tästä pitäisi tehdä näytelmä. Mieheni sisar, joka osaa ohjata ja myös kirjoittaa käsikirjatuksia, on myös aiheesta kiinnostunut. 

Sitten tulikin televisiosta ohjelma, joka kertoi aika paljon meidän elämästämme. Siitä millaista on kasvattaa poikaa, melkein yksin. Isä ei osallistunut kasvatukseen, ja tuolloin isäpuoli ei ymmärtänyt.

Ei ymmärtänyt opettajat, ei ammattiauttajat. Ei kukaan muu kuin minä yritin viedä poikaani eteenpäin. Onnekseni minulla tuohon aikaan oli kuitenkin ymmärtäväinen pomo, mutta kun hän vaihtui uuteen, ymmärrys loppui.



Voimala Ti 20.3. klo 21.55 Äidin kasvattama poika

Keskustelua käytiin aiheesta ohjaaja Maarit Lallin elokuvan Kohta 18 pohjalta. Elokuvaa en ole vielä nähnyt, mutta keskustelu herätti monta muistoa menneiltä vuosilta ja nykyhetkestä.

Keskustelussa oli mukana henkilöitä, joilla kaikki on loppujenlopuksi sujunut hyvin, mutta kun näin ei olekaan, vaan tilanne jatkuu. Aloitetaan alusta uudelleen ja uudelleen.

Sellaista elämä on kun henkilöllä on diagnoosi (tai ei ole sitä ehkä vielä saanut) ADHD.

ADHD:stä keskustellaan ja siitä on blogeja ja keskusteluja myös täällä netissä. Hyvä ohjelma tuli myös viime syksynä, jossa Inhimmillisessä tekijässä haastateltiin mm. Päivi Hakalaa, joka on tuonut julki asiaa omalta ja tyttärensä osalta. Studio55:ssä on asiasta keskusteltu ja minuakin on kerrattain tästä aiheesta haastateltu. Tarinani julkistettiin ohjelman nettisivustolla.

Aihe on tärkeä ja siitä kannattaa edelleenkin keskustella. Me äidit, jotka taistelemme lastemme (yleensä poika) puolesta virkakoneiston rattaissa, hitaasti etenevien palvelujen ja vähäisen toimeentulon keskellä, olemme erittäin lujilla.

Yksi kummajainen laissa on, kun ihminen on ollut pitkään sairaana (kuntoutustuella) ja ei ole ehtinyt saada työkoemusta tai opinnot eivät ole johtaneet tutkintoon (mm. alisuoriutumisen, koulukiusauksen, ahdistuksen takia) joutuu odottamaan päivärahaa 5 kk. Henkilö jää toimeentulotuen varaan, joka ei todellakaan riitä elämiseen.).

Meillä aloitetaan taasen kerran alusta. En tiedä miten tämän taasen kestää ja varsinkin, jos viranomaistaholta (potilas/sosiaaliasiamieheltä) saa vastauksen: "Kysehän on aikuisesta, jonka tulee itse selvittää asioitaan. Koita kestää ahdistuksesi kanssa."

Näin asia on, mutta kuka välittää jos ei edes oma äiti? Kuka auttaa, jos itse ei jaksa apua hakea?

Tästä on syytä keskustelua käydä - täällä ja muualla.

Vahvistusta sille, että olen oikealla asialla, sain tänä aamuna ohjelmasta Aamusydämellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti